Malnutrition Awareness Week is a Europe-wide week of action dedicated to the topic of malnutrition and its negative consequences. It takes place under the umbrella of the ONCA initiative (Optimall Nutritional Care for All) and aims to establish evidence-based treatment of malnutrition in healthcare structures. The webinar will be broadcast live from the Teaching Kitchen in the Jahnstadion sports park in Göttingen.
Rezepte vom 31. VFED Kongress 16.0.9.2023
Ob Sauerkraut, Sauerteig, Joghurt, Bier, Kaffee oder Tee:
Fermentation ist eine jahrtausendealte Kulturtechnik und Teil der Alltagsküche und Diätetik. Manchmal offenkundig – manchmal im Verborgenen.
Einerseits genutzt zur Haltbarmachung (Konservieren) anderseits bewusst verwendet als gesundheitsfördernde Lebensmittel. Darüber hinaus liefert Fermentation sogar einen wertvollen Beitrag zu Ressourcenschonung und Nachhaltigkeit.
Teaching Kitchen - healthy and delicious cooking 29.09.2023 Levantine cuisine, cooking course in Göttingen
Levant cuisine course
The eastern version of Mediterranean cuisine is one of the major food trends of recent years. Levantine cuisine includes chickpeas, tahini, sheep's cheese, halloumi, eggplants, peppers, zucchinis, olives, cauliflower, pomegranates, mint, lemon and yoghurt. We use these and other ingredients to prepare the most delicious dishes and season them with cumin, cinnamon, turmeric, caraway, nutmeg, cardamom and other spices.
Teaching Kitchen - healthy and delicious cooking 13.10.2023 Meal prepping, cooking course in Göttingen
Meal prepping course
Weekdays can sometimes be so stressful that it's hard to even get to the stove to cook for yourself. All too often, something quick and easy ends up on the plate, but it's not really tasty and certainly not healthy. Smart prepping at the weekend avoids this trap. We show you how!
Teaching Kitchen - healthy and delicious cooking 10.11.2023 Plant-based, delicious and healthy, cooking course in Göttingen
Course Plant-based, tasty and healthy
Eating plant-based is trendy. Not only is it good for the environment, it can also be a good idea for your health to (completely?) avoid animal products. We cook oriental lentil dishes, conjure up crunchy salads, bake delicious breads and try our hand at vegan chocolate mousse and ...
Teaching Kitchen - healthy and delicious cooking 24.11.2023 Pasta variations, cooking course in Göttingen
Pasta variations course
Pasta dishes are all the rage because they are simply delicious, sustainable, healthy and inexpensive. And the whole family loves spaghetti and co. We vary classic recipes and will prepare a bolognese with vegan mince or red lentils instead of minced meat, among other things. But don't worry, we'll also cook a classic bolo. Then there will be a big comparison at the dinner table.
RTL berichtet über Teaching Kitchen im Sportpark Jahnstadion
Krankheiten und Mangelernährung können Hand in Hand gehen. Deswegen steht in Göttingen auch „Culinary Medicine“ auf dem Plan. Medizinstudierende belegen hier spezielle Kochkurse, bei denen jedes Gericht natürlich schmecken muss. Die richtige Ernährung hilft dabei, Krankheiten zu heilen oder Menschen psychisch zu stärken, alles in allem die Gesundheit fördern. Dabei soll nicht auf alles verzichtet werden müssen! Genuss und Geschmack sollten bewusst wahrgenommen werden.
Culinary Medicine - Culinary aspects of nutrition in medicine II (13.09 | 20.09 | 27.09.2023)
Ernährungsmedizinische Beratungskompetenzen durch praxisnahen Lebenswelt-Bezug optimieren in Kooperation mit Yakult Deutschland GmbH Science for Health Interdisziplinäre Fortbildungsreihe für Ernährungsfachkräfte, Ärztinnen und Ärzte, Auszubildende und Studierende mit aktuellen und evidenzbasierten ernährungstherapeutischen…
Press releases
Wissenschaftliche Pressemeldungen über den IDW 11.12.2020 Innovation für das Medizinstudium: Culinary Medicine als Wahl-Pflichtfach an der Universitätsmedizin Göttingen pilotiert 28.01.2021 Culinary Medicine debuts as a new elective for medical students…
Face-to-face training Planetary Health Diet in the context of ESD in the Teaching Kitchen
This innovative training program enables participants to develop concepts for school development processes towards sustainable development in the central field of nutrition, which can be part of a plan to implement ESD at their own institution in cooperation with the school's social environment.
References
Since its inception as a project in 2011, Culinary Medicine Deutschland e.V. (formerly CookUOS e.V.) has continuously and regularly received various awards from ministries, institutions and the German UNESCO Commission as an exemplary project of the UN Decade 2011-2014 "Education for Sustainable Development".
Planetary Health Diet im Kontext von BNE 3. Kurs
Dieses innovative Fortbildungsangebot befähigt die Teilnehmenden, Konzepte für Schulentwicklungsprozesse hin zu nachhaltiger Entwicklung im zentralen Aktionsfeld Ernährung zu entwickeln, die Teil eines Plans zur Umsetzung von BNE an der eigenen Institution in Zusammenarbeit mit dem gesellschaftlichen Umfeld der Schule sein können.
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